CRAFT MŰHELY

A Craft műhely azt vizsgálja, miként hatnak a szakmánkon belüli építési folyamatok, illetve az építészethez kapcsolódó gyártó, fejlesztő és művészeti diszciplínák az építészetre. Az építés technológiai sokszínűsége, az iparművészet, a tárgykultúra, a képzőművészet és a modellezés, valamint a kisléptékű tárgykísérletek tervezésre gyakorolt hatása, illetve az ezek közötti kölcsönhatások, szinergiák tudatos keresése áll a műhely tevékenységének központjában.

Az előregyártás, az iparosított gyártásban előállított termékek megismerése, felfedezése és újraértelmezése az építészet számára ma kimeríthetetlen inspirációs forrásként szolgál. Az építőiparban rendelkezésre álló megszámlálhatatlan mennyiségű anyag az építész kezében eszközzé válik, hogy felületeket, hangulatokat, részleteket hozzon létre. Célunk a lehetséges felhasználási módok számának tudatos tágítása, az anyaggal történő kísérletezés, új utak keresése.

A műhely tagjai alkotó tevékenységükkel, kutatásaikkal és egyetemi kurzusok keretén belül is keresik az alkalmazott iparművészet, a klasszikus kézműves mesterségek és az építészet találkozási pontjait. A meglévő épületállomány megfigyelésével, a kihalóban lévő iparos anyagok bemutatásával és történeti rendszerezésével hiánypótló ismeretanyagot gyűjtünk. Az építőipar még létező mesterségeinek kézműves fogásait vizsgáljuk, amely tudás bár nem akadémikus, mégis meghatározó a kivitelezés és az építésről való gondolkodás során. A kézműipar kortárs lehetőségeit, tendenciáit tárjuk fel műhelylátogatások, manufaktúrák és meghívott alkotók, vendégek segítségével.

Tudatosan keressük a kapcsolatot képzőművészekkel, más művészeti ágak képviselőivel. Egy olyan korban, amikor mindent szabad, és egyre kevesebbet lehet, egyre fontosabb saját elméleti alapállásunk kialakítása: problémafeltárás, majd a problémával kapcsolatban kialakított alkotói válasz. Építészeti megközelítésünk ezért ma mindennél közelebbi rokonságban áll a képzőművészeti alkotók egyéni kísérleteivel. Célunk, hogy a magyarországi fiatal és középgeneráció művészeivel együttműködéseket alakítsunk ki, és a megismerés segítségével csiszoljuk építészeti látásunkat.

A makettezés hasznos médium az építészek eszközeinek palettáján. Makettépítés közben nehezen elképzelhető, rejtett, vagy akár váratlan összefüggésekkel találhatjuk szemben magunkat, ami újabb gondolatokat generálhat. A Craft műhely a tervezésben, így a tervezés oktatásában is kiemelt jelentőséget tulajdonít a modellkészítésnek, a csinálás, építés által fejlesztett építészeti gondolkodás elsajátításának. A makettezés azonban nemcsak hasznos tervezésmódszertani eszköz: tárgyak, modellek készítése a felszabadult alkotás örömét is magában rejti.

A Craft műhely célja, az építőanyagok, iparművészek, képzőművészek, a modellezési technikák és a szabad tárgyalkotás megismerésén keresztül a mindannyiunkban rejlő alkotó energiák felszabadítása.


A MŰHELY TAGJAI

Erdős Imre, Falvai Balázs DLA, Ghyczy Dénes, Gulyás Eszter, Gyárfás Noémi, Hudy Balázs, Nagy Márton DLA, Nedeczky Zsolt, Szederkényi Lukács, Török Dávid DLA, Varga Noémi, Varga Tamás DLA


A MŰHELY TANTÁRGYAI

Építő ipar
Kortárs reflexiók


PROJEKTEK

Kerényi Kecskeméten
Replan
Alacsony-intenzív beépítések


 

This site is registered on wpml.org as a development site.