Alacsony-intenzív beépítések

Az alacsony, nagy sűrűségű, lakó funkciójú beépítéseket bemutató gyűjtemény egy három elemből álló sorozat része. A Családi házak és a Többlakásos házak című munkákhoz hasonlóan a tárgykör történeti példáit, XX. századi és kortárs megvalósult beépítéseit mutatja be, felhívva a figyelmet arra, hogy az alacsony intenzív beépítési forma a fenntartható fejlődés egyik megkerülhetetlen eleme.

Kenneth Frampton A modern építészet kritikai története című könyve utószavában úgy tekint az alacsony intenzív beépítésekre, mint a városfejlődés egyik progresszív lehetőségére. Felsorolva a legjobb példákat hibának tartja, hogy kevés ilyen lakóegyüttes épül. A beépítési forma elemei Magyarországon is nagyon kis számban vannak jelen, holott az építészképzésnek mindig fontos elemei voltak az alacsony, nagy sűrűségű lakóházak.

A progresszív beépítési formát, ahol a részelemek – jellemzően lakóegységek és kiegészítő funkcióik – valamilyen rendszerbe rendeződve állnak össze egy harmonikus egységgé, egy önállóan is értelmezhető kompozícióvá. Vannak olyan megközelítések, amelyek elsősorban az egymás mellé sorolt elemek száma alapján definiálják a fogalmat, vannak amelyek a lakássűrűséget helyezik előtérbe, és vannak, amelyek a beépítés módja szerint sorolnak egyes lakásformákat ebbe a kategóriába. Az aktuális gyűjteményünk a kompozíció, a kert és a korszerűség fogalmak mentén mutatja be e beépítési forma evolutív fejlődését a történeti példáktól napjainkig. Létrehozását azért tartjuk fontosnak, mert korábbi korok építészeti kompozícióinak megfigyelésével, értelmezésével, katalogizálásával olyan bázist kívánunk létrehozni, amelyhez nem elsősorban formai vagy esztétikai alapon viszonyulunk, sokkal inkább a beépítések rajzolatára koncentrálva, azok állandó jellemzőit rögzítve, a korszakonkénti változások tanulságait megfigyelve.


MUNKACSOPORT
Konczné Theisler Katalin, Nagy Márton, Perényi Tamás


MUNKATÁRSAK
André Zoltán, Borbély Adrienn, Halász Kitti, Patrick Mullowney, Németh Anikó Annamária, Nemecz Regina, Szakolczai Alida, Wesselényi-Garay Andor, valamint Jancsó Miklós, Máthé Dóra


KÖZREMŰKÖDŐK
Brenyó Péter, Máté Albert, valamint Baranyai Kata, Csanády Anna, Varga Liza, Veres Zsuzsanna, Zombor Maja, Zsarnóczay Péter


TÁMOGATÓ
Európai Unió (Európai Szolidaritási Alap társfinanszírozásával, Új Széchenyi terv keretében)


WEB
ai.epitesz.bme.hu

This site is registered on wpml.org as a development site.