Fenntartható lakóhelyek műhely

A fenntarthatóság általános társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi problémáján belül mindenkinek meg kell találnia azt a területet, ahol a legtöbbet tud tenni. Lakóépületekkel foglalkozva természetes, hogy nem a globális vagy országos kérdésekre keressük a választ, a mi léptékünk általában egy épület, legfeljebb egy kisebb épületcsoport. Tennivaló itt is akad bőven.

A környezettudatos lakhatás témája három alapvető kérdés, a létrehozás, a fenntartás és a használat köré csoportosítható: hogyan és miből építsünk, hogyan takarékoskodhatunk a lakhatáshoz szükséges energiával, milyen lakáshasználati módokkal csökkenthetjük az épület ökológiai lábnyomát. Mindhárom kérdésen belül meg lehet találni az építész, a tervező kompetenciáját és felelősségét.

Építés, bontás, átalakítás: csak akkor építsünk, ha feltétlenül szükséges, vagy ha az építés az optimális megoldás. A legtöbb épület felújítható, korszerűsíthető, akár technikai, energetikai, akár lakhatási szempontból alkalmassá tehető a mai kor igényei számára. A megőrzés legyen az első, a bontás legyen az utolsó megoldás. Ha építünk, ügyeljünk a felhasznált anyagok és szerkezetek kiválasztásánál a teljes életciklusra vonatkozó fenntarthatóságra, beleértve a ház utóéletét is.

A fenntartás, az energetika kérdése csak részben az épületgépészek felelőssége, az építészek is sokat tehetnek azért, hogy az energiamérleg kedvező legyen. Első és talán legfontosabb elv, hogy ne pazaroljunk: csak akkorát építsünk, amekkora szükséges. Az is rajtunk múlik, hogy ez a jól méretezett tér megfelelően kis lehűlő felülettel, kompakt tömeggel bírjon. A jó építész kihasználja a benapozást, a tájoláshoz és a telepítéshez választ megfelelő hőszigetelő és hőtároló szerkezeteket.

A harmadik, minket leginkább érdeklő terület az épületek fenntartható használata. Rendkívül sokrétű téma, jelenleg még több szempontból is kísérleti terület. Kiindulás lehet a tértartalék megléte, amely a modern építészet elképzeléseivel szakítva a funkcionális minimum feletti területekkel számol, elősegítve a lakóhely rugalmas használatát. Továbblépés a flexibilis térszervezésű épületek létrehozása, ahol a helyiségek egy része akár ideiglenesen, akár tartósan funkciót válthat. A strukturalista hagyományokra épülő gondolat radikális változatában sokszor azonos méretű, funkcionálisan nem meghatározott terek sorozatával találkozunk.

Fenntartható módon lakhatunk közösségi lakóhelyeken is. Ezek ismert formái a cohousing, a shared house, a hostel, a lakáshostel, a kollégium, a közösségi lakás, illetve ezek mindenféle átmenete és kombinációja. Ezek a sokszor még kísérleti konstrukciók takarékosak, egy főre jutó alapterületük a szokásosnál kisebb, ennek ellenére használati értékük magasabb.

Bár az építés és a fenntartás kérdése megkerülhetetlen, lakóépületekkel foglalkozó, tervező építészekként a műhelyünk fő érdeklődési iránya a flexibilis és közösségi lakótérhasználat.


A MŰHELY TAGJAI
Hild György DLA, Jancsó Miklós DLA, Mándoki Réka, Máthé Dóra, Peitl Péter, Weiszkopf András DLA


A MŰHELY TANTÁRGYAI
Habitatio
Pályázatok és fenntartható praxis


PROJEKTEK
Habitatio
Magyar Kortárs Lakóházgyűjtemény
Megújuló Lakóépülettervezés 1 előadások
Replan


 

This site is registered on wpml.org as a development site.