SZOCIÁLIS LAKHATÁS MŰHELY

A Szociális Lakhatás Műhely az építész szerep felülvizsgálatával, a társadalom perifériáján, a létbizonytalanságban élők, a támogatásra szorulók felzárkóztatásának, megsegítésének építészeti eszközeivel és módszereivel foglalkozik.

Az építészet egy összetett, sokrétű feladat, amelyben az építész tevékenysége folyamatosan változik. Ahhoz, hogy erre a változó szerepre fel tudjuk készíteni a hallgatókat, már az egyetemi évek alatt fejleszteni és erősíteni szükséges bennük számos olyan készséget – empátiát, szociális érzékenységet – amelyek túlmutatnak a szigorúan vett szakmai ismereteken, de később, a praktizálás során elengedhetetlenek lesznek.

Tapasztaljuk, hogy az építészhallgatók érdeklődése egyre inkább az olyan egyetemi feladatok felé fordul, amelyek életszerű szituációkban teszik próbára a tervezési tudásukat, és amelyeknek ők is látják az értelmét. Ennek megfelelően Műhelyünkben valós kérdésekre adott programok, reális építészeti válaszok és a helyi közösséggel kialakított kapcsolatok állnak a féléves kurzusok fókuszában. Az interdiszciplináris szemléletű tantárgyak folyamán közös gondolkodásra és újszerű kísérletezésre törekszünk.

A tervezési tantárgyaink során hallgatóink kétféle építészeti feladattal, beavatkozási igénnyel találkozhatnak. A kötelező tervezési kurzusok általában egy terület építészeti megújításával, nagyobb, épületléptékű építészeti tervezéssel foglalkoznak. Ezekben a tantárgyakban hangsúlyos szerepet kap az együttműködő külső partner bevonása, igényeinek felmérése, és a tágabb társadalmi kontextus megismerése az adott probléma szakértőinek segítségével.

A műhely szervezésében zajló kötelezően választható tantárgyainkban kisléptékű, de nagy szabadságot jelentő építészeti feladatokon keresztül oktatjuk, hogy hogyan lehet az épített környezetünket jobbá, használhatóbbá tenni. Ezek a programjaink szintén a megbízóval való kapcsolatfelvétellel és egyeztetéssel indulnak. Itt a kurzus célja rövidebb távon megvalósítható bútor, pavilon vagy installáció léptékű objektum tervezése, melyet lehetőség szerint maguk a hallgatók építenek meg a műhelynek a kurzushoz kapcsolódó nyári táborában. A hallgatói munkák megvalósulásának, az 1:1-es léptékű építésnek nagy jelentőséget tulajdonítunk, hiszen a megépítés, a gyakorlat által sokat lehet tanulni, fejlődni.


A MŰHELY TAGJAI

Dankó Zsófia DLA, Perényi Tamás DLA, Sugár Péter DLA, Csépke Tamás, Gulyás Bálint, Péteri Zsolt


A MŰHELY TANTÁRGYAI

Környezetépítés – Installáció
Lakó – Környezet – Kísérlet


PROJEKTEK

Ördögkatlan / Fesztiválépítészet
Ökotanterem a Pais Dezső Általános Iskolába
Historikus városi szövet megújítása
Replan
Reload
Családi házak
Többlakásos házak


 

This site is registered on wpml.org as a development site.