Megújuló Lakóépülettervezés 1 előadások

Hosszú tervezés és szervezés után, 2018 tavaszán indult el a Lakóépülettervezés 1 tárgy új előadássorozata. Az előkészületekben és az egyes előadások létrehozásában a tanszék egész kollektívája részt vett, leginkább maguk a majdani előadók. Az új előadások célja, hogy kiváló építészeti példákon keresztül ismertesse meg a lakóépülettervezés alapvető fogalmait, elősegítve az építészetről szóló diskurzust.

A félév nyolc nagy és kétszer három rövidebb előadása közös terv alapján, egységes megjelenéssel, Prezi formátumban készült. A Prezi előnye, hogy képes az adott előadás összefüggéseit egyben, tablószerűen bemutatni, de ugyanúgy használható hagyományosan, képek és szövegek vetítésére is. További előnye, hogy segít vizsgára felkészülni: az előadáson bemutatott összefüggések nem vesznek el, a teljes anyag grafikusan is átlátható.

Az előadások első csoportja az általános összefüggésekről szól. Az első alkalom címe lakóhelyek, ebben megismerhetjük az emberi lakhatás különböző, sokszor egészen szélsőséges fajtáit a Földön. A példák között találunk a köznépi, történeti, huszadik századi és kortárs kísérleti épületek mellett olyan különleges rendeltetésű lakóhelyeket is, mint az ISS, a nemzetközi űrállomás.

Az általános összefüggések bemutatását a következő három előadás folytatja, ezekben a huszadik századi lakóépületek kialakulását és mai utóéletét ismerhetjük meg. A történet ugyanaz, a szempontok különbözőek: a lakástörténet az utópiák és elvek felől, a város és ház a környezeti összefüggésekre fókuszálva, a lakásanatómia a lakófunkciók, a belső működés irányából közelíti meg a témát.

A következő négy előadás az egyes lakóháztípusokat mutatja be. Az első a családi házak tervezési szempontjait helyezi a fókuszba, a második a szövetes beépítések morfológiájára helyezi a hangsúlyt, a harmadik a többlakásos házak beépítését, belső közlekedését és lakásfajtáit mutatja be kortárs és közelmúltbeli példák segítségével. A sorozat utolsó darabja, a lakóstruktúrák futurisztikus elképzelésekkel és megastruktúrákkal foglalkozik, de a sokszor papíron maradt utópiák mellett itt is láthatunk megvalósult épületeket.

Az utolsó három alkalom a fenntarthatóság tematikáját vizsgálja különböző szempontok szerint. Első alkalommal két rövidebb előadás hangzik el: a szokásostól eltérő módszerekkel tervezett és épített házakról szóló kísérleti lakóhelyek és a cohousingok kialakulásával és mai példáival foglalkozó közösségi lakóhelyek.

A következő alkalom két előadásának a címe magáért beszél, a lakóépületek rekonstrukciója a különböző léptékű épületek és épületcsoportok megtartásáról és korszerűsítéséről szól, a fenntartható lakóhelyek a házak energiafelhasználási kategóriáiról, életciklus-elemzéséről és az ezekkel összefüggő tervezési szempontokról szól.

A harmadik, egyben legutolsó alkalom témája a segítő építészet. Az első előadás címe szociális lakókísérletek, amelyben az átmeneti segítéstől több fokozaton át eljutunk a szociális lakáspítésig. A második előadás az akadálymentesség a lakásépítésben, amelyben látás-, hallás- és mozgáskorlátozottak segítését bemutató kortárs példákon keresztül ismerjük meg az inkluzív tervezés követelményeit.

A Lakóépülettervezés 1 tárgy megújítása a tanszék közös, 2017-ben megkezdett munkája. Természetesen a közös munkában is vannak hangsúlyok: a félév tematikája, a prezik megjelenése és a vizsgakérdések kidolgozása két oktatóhoz, Jancsó Miklóshoz és Máthé Dórához kötődik. Előbbi a koncepción, utóbbi a vizuális megjelenésén dolgozott többet, a preziket az előadók és segítőik töltötték meg tartalommal.


MUNKACSOPORT
Jancsó Miklós, Máthé Dóra, Fenntartható lakóhelyek műhely


ELŐADÓK
Babos Annamária, Bánáti Béla, Dankó Zsófia, Falvai Balázs, Fülöp Gyula, Glatz Zsófia, Hild György, Horogh Petra, Jancsó Miklós, Kolossa József, Komlósi Bence, Makrai Sándor, Masznyik Csaba, Máthé Dóra, Nagy Márton, Perényi Tamás, Török Dávid, Vincze László, Weiszkopf András


TÁMOGATÓ
Prezi


#tananyag

 

This site is registered on wpml.org as a development site.