Ökotanterem a Pais Dezső Általános Iskolában

A Lakóépülettervezési Tanszék a DS Smith cég megkeresését követően országos tervpályázatot hirdetett a Pais Dezső Ökoiskola szabadtéri tantermének megtervezésére. A felhívásra 11 hallgatói pályamű érkezett be, melyek közül a győztes meg is épült közösségi kivitelezésben.

A klímaváltozás a jelenkor legnagyobb globális kihívása. Bolygónk megmentését nem várhatjuk pusztán a nagyvállalatoktól vagy politikai, gazdasági döntéshozóktól. Az egyén szintjén is szemléletváltásra, környezettudatos gondolkodásra és életmódra van szükség. Mit tehet az ember a jelen hétköznapjaiban, és hogyan készülhetünk fel a jövőre, amikor az éghajlatváltozás következményei a mainál jóval súlyosabb válság elé állítanak majd mindannyiunkat? Hogyan tudunk együtt élni a klímaváltozás következményeivel a hétköznapokban? Hogyan tudunk bárki számára elérhető, egyszerű, önfenntartó rendszereket tervezni? Milyen egyszerű eszközöket vezethetünk be mindennapi életünkbe, melyekkel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat? Hogyan válhatunk energiafogyasztóból energiatermelővé? Milyen feltáratlan lehetőségeket rejt az újrahasznosítás?
A tanulást minél hamarabb el kell kezdenünk.

Adott egy békásmegyeri általános iskola a paneles lakótelep közepén, a Pais Dezső Ökoiskola, amely ugyanakkor a Duna és a hegyek közelségét kihasználva rendszeresen tart a szabadban természettudományi órákat. Adott egy csomagolástechnikával foglalkozó cég, a DS Smith Hungary, amely elkötelezett a fenntarthatóság, a helyi közösségek és a személyre szabott, kreatív megoldások iránt. És adott a BME Lakóépülettervezési Tanszéke, amelynek építész tanárai – Dankó Zsófia, Sugár Péter és Müllner Péter doktorandusz – elkötelezettek a szociális és az ökotudatos építés, a hallgatókkal és a helyi közösségekkel való együttműködés, a participatív alapú közösségi építés iránt. A három társaság egymásra találásából született az iskola szabadtéri ökopavilonja.

A DS Smith cég megkeresését követően tanszékünk országos tervpályázatot hirdetett a szabadtéri tanterem tervezésére. A tervpályázati kiírás 2019. szeptember 20-án jelent meg, a pályázatok beadási határideje 2019 november 4-e volt. A pályázaton részt vehetett minden magyar építész képzőhely hallgatója.

A 11 beérkezett pályamű közül a nyertes terv – szerzői Józsa Krisztina és Szilágyi Szabolcs, a BME végzős hallgatói – kiemelkedett magas építészeti színvonalával. Gyakorlatilag teljes körű megoldást adott, szinte az összes felvetett kérdésre, problémára, emellett formailag, építészeti részletmegoldásaiban is kiérlelt volt a terv, ennek köszönhető az is, hogy jóformán változtatás nélkül megvalósult a pályázati terv.

A kivitelek elkészülését tanácsadással Armuth Miklós (Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék) és Horváth Sándor (Épületszerkezettani Tanszék) segítette. Az alapanyagokat olyan forgalmazó és beszállító cégeket támogatták, mint a JAFHOLZ, a PREFALZ és a ROTHOBLAAS. Egy külső szerkezetépítő kivitelező mellett a tanszék építész tanáraiként vállaltuk a műszaki és egyéb felelősséget a munkában, továbbá magunk is részt vettünk az építésben.

Ami a megvalósításban való hozzáállást és motivációt illeti, a nyertes tervezők kiválóan megszervezték a többi hallgató bevonását a kivitelezésbe. Mind a közel 40 hallgató, aki részt vett az építésben, a magáénak érezte azt, amit csinált. És ne felejtsük el, hogy mindez a COVID idején történt, rengeteg ebből fakadó bizonytalanság és akadály közepette, de ez sem tudta megtörni a lelkesedést.

Fontos, hogy a hallgatóinkat érzékenyítsük ilyen típusú feladatokba bevonva, és a pályázatokon, sajátkezű építésen keresztül egyfajta önkéntességet gyakorolhassanak. Tapasztalhassák, hogy úgy tudnak másoknak segíteni, hogy egyúttal saját személyiségüket is építik vele, ezzel elköteleződhetnek a közösségi, társadalmi felelősségvállalás irányában. De hiszen ez is az építészet egyik legfontosabb hivatása: a közjó szolgálata. Ezen felül rendkívüli élmény az egyetemistáknak, ha megvalósulhatnak a terveik, illetve részt tudnak venni az építés folyamatában, ezáltal megtapasztalhatják az anyagok, a technológiák valóságát. Még egy fontos szempontunk van: pályázni is leginkább csapatmunkával lehet, de ezen felül a kivitelezés közben a hallgatói csoportok igazi csapattá, közösséggé válnak, akik egy közös célért működnek együtt, és valósítják azt meg. A közösségi élmény életre szóló tapasztalatot jelent egy fiatal számára.

A Pais Dezső Iskola szabadtéri ökotanterme igazi sikertörténet lett: az iskolás gyerekek nagyon szeretik és a tanárok is remekül tudják használni, és magukénak érzik a szülők is és mindenki, aki részt vett az építésében. Ahogy a példa is mutatja: kis pénzből is lehet kreativitással és lelkesedéssel remek dolgokat létrehozni.


MUNKACSOPORT
Sugár Péter, Dankó Zsófia, Müllner Péter, Józsa Krisztina, Szilágyi Szabolcs


MEGBÍZÓ
DS Smith Packaging Hungary Kft.


SZAKÁGI KONZULENSEK
Armuth Miklós, Horváth Sándor


HALLGATÓK
Bagyula Dorottya, Baksa Zsófia, Böröndy Júlia, Czékus Fülöp, Decsák Petra, Dóka Antal, Dongó Tamás, Duzsik Dorottya, Etter-Domoszlay Tamás, Gáspár Fanni, Gátfalvi Eszter, Guo Huini, Gyéresi Orsolya, György Tamás, Holecz Gál, Horváth Erzsébet, Jagudits Enikő, Jurity Andor, Kapitány Adrienn, Koppány Bernadett, Kulcsár Eszter, Kun Nadin, Mudra András, László, Mezei Csongor, Orosz Miklós, Papdi Tamás, Pásztor Zsófia, Pintér Sára, Prépost Adrienn, Stadler Anna, Szilágyi Nóra, Szöllősi Fanni, Tálosi Lilla, Tóth Dorottya, Tóth-Könczey Péter, Zalai Tamás


SZAKÁGI KONZULENSEK
Armuth Miklós, Horváth Sándor


KÜLÖN KÖSZÖNET
Kisbalázs Erzsébetnek és a Pais Dezső Általános Iskola többi pedagógusának, a szülői munkaközösségének valamint a DS Smith Packaging Hungary munkatársainak


TÁMOGATÓK
DS Smith Packaging Hungary Kft., FATE Kft., MOSZIG ’93 Kft., PREFA Hungária Kft., Rothoblaas, Schnaider Polymetall Kft., Soprema Kft., Soriács Kft.


LINK
Ökotanterem a panelek között, Octogon, 2021.


This site is registered on wpml.org as a development site.