RELOAD – Az Alföldi utcai átmeneti szálló újragondolása és bővítése

A XXI. századi európai normák szerint nem fogadhatjuk el, hogy nem tud minden ember elfogadható lakhatási körülmények között élni. A probléma globális, a nagyvárosok, kormányok számtalan eszközzel küzdenek, hogy megoldást találjanak erre. Mindenhol az adott ország társadalmába, kultúrájába ágyazva, specifikus sajátosságokkal jelenik meg. Nem elsősorban építészeti problémával állunk szemben, hiszen nagymértékben a szociális, társadalmi, jogi vagy politikai térben értelmezhető a hajléktalanság jelensége. Azonban az építészetnek, az építészeknek is felelősségük lehet a kérdés kezelésében, a térbeli keretek és a lehetséges megoldások vizsgálatában.

1888-ban az Alföldi utca 6-8. szám alatt 380 férőhelyes menhely épült a rászorulóknak. Az idők folyamán az eredeti állapothoz képest egy emeletráépítéssel bővült. A jelenlegi átmeneti szálló 1997 óta üzemel ott, az épület, a publikus terek kivételével, átfogó felújításon nem esett át. A szállót ma a BMSZKI üzemelteti. Jelenleg a szállás 221 férőhelyet biztosít főleg alacsony jövedelmű, inaktív nők és férfiak számára. Van akadálymentesített részlegük, de ez sem minden esetben felel meg a szabványoknak – elavult, szűkös. Az épület túlnyomó részében sokágyas szobákban kapnak elhelyezést az emberek, ez az abszolút minimális igényszint kielégítésére alkalmas – tető kerül a fejek fölé. A privát tér senkinek sem biztosított, a szobákban emeletes ágyakon alszanak. Ahogy a privát zónák, úgy a közösségi terek hiánya is hangsúlyos. Tágas folyosók és előterek konganak az ürességtől, kihasználatlanul – közben a konyhaként nevezett helyiség 20 m2-én osztozik a szinten lakó 100 fő. A dolgozók részére kialakított helyiségek szűkösek, elszórtan, izolálva találhatók az épület „maradék tereiben”. Számukra sincs kialakított közösségi tér, ahol összegyűlhetnének, emellett a fejlesztő-, oktató-, foglalkoztató funkciók elhelyezése sem megoldott.

A meglévő szálló közvetlen szomszédjában lévő üres telek szintén a BMSZKI tulajdona, jelenleg teljesen kihasználatlan, aluldiszponált terület. A pályázat ötleteket várt arra, miként lehetne ezt a szálló működésébe bekapcsolni. A telek alkalmas a szálló bővítésére, egyéb funkciókkal való kiegészítésére, vagy akár udvarként való értelmezésére is.

Az ötletpályázat célja az Alföldi utcai átmeneti szálló újragondolása, továbbépítése volt: egy olyan hely megteremtése, amilyen Budapesten hiányzik. Az igényszint célzott növelésével, ezzel együtt a kapacitás arányos csökkenésével kellett számolni. 150 fő befogadására volt szükséges tervezni az átalakítást, ezzel a létszámmal is rentábilis maradhat az intézmény. A pályázat ötleteket keresett arra, miként lehet ezt a minőségi változást létrehozni, a privát és a közösségi terek arányát kiegyensúlyozni, élhető, inspiratív környezetet teremteni – gazdaságos, egyszerű, de jól működő, ötletes megoldásokkal. 

A pályázat sikerrel zárult a vírus okozta nehézségek ellenére. Összesen 34 pályamű érkezett be, szinte minden építészképzésről voltak pályázók. Ez nagyon fontos tény, azt mutatja, hogy a hallgatók és tanáraik fogékonyak a téma iránt. A sikeresség és a nagy érdeklődés kulcsát abban láttuk, hogy nagyon komoly témát boncolgatott a pályázat. A Bírálóbizottság egyöntetű véleménye szerint a pályázatra beadott munkák értékes gondolatokat és javaslatokat tartalmaznak. A probléma komplex megközelítése és az érzékeny hozzáállás rendkívül inspiráló volt, ennek fényében joggal reméljük, hogy a pályázat túlmutat önmagán, és megindít egyfajta társadalmi diskurzust.

A beérkezett pályaművek mintegy egyharmadát díjazta valamilyen módon a zsűri. Az eredmények és a tablók megtekinthetőek a pályázat honlapján. 2020 őszén megjelent egy összefoglaló kiadvány, amely egyrészt ismerteti a pályázat hátterét, másrészt bemutatja a díjazott munkákat. A füzet limitált példányszámban jelent meg, illetve online elérhető. A galériában a nyertes pályaművek közül osztunk meg néhány kiemelkedő grafikát.


MUNKACSOPORT
Öcsi Gabriella, Sugár Péter, Vincze László, Győri Péter, Dankó Zsófia, Sütöri Laura


BÍRÁLÓBIZOTTSÁG
Alföldi György (elnök), Turányi Gábor DLA † (társelnök), Golda János (társelnök), Öcsi Gabriella (titkár), Nagy Márton (tag), Győri Péter (tag), Csomay Zsófia (tag), Dúll Andrea (tag), Barta Ferenc (tag)


GRAFIKA
Máthé Dóra (arculat), Hoffmann Boldizsár (kiadvány)


TÁMOGATÓK
Nemzeti Kulturális Alap, BME Építészmérnöki Kar


WEB
honlap
issuu


 

This site is registered on wpml.org as a development site.