Többlakásos házak

Ez a gyűjteményes kötet a családi házakról szóló munka folytatása, a történeti példák mellett az elmúlt mintegy száz év többlakásos házait mutatja be. A kronologikus sorrendben tárgyalt épületek az adott időszak példaértékű házai, melyek elveikben folytatható tradíciót jelentenek. A válogatás nem törekszik a téma reprezentatív bemutatására: olyan épületek is szerepelnek a gyűjteményben, melyek mára erkölcsi és fizikai avuláson mentek keresztül, vagy a miénktől eltérő kulturális, társadalmi, éghajlati körülmények között jöttek létre, ám elemzésük mégis fontos tanulságokkal szolgál egy társasház tervezésénél.

A Többlakásos házak című tananyag a többszintes, többlakásos lakóépületekkel foglalkozik, a többi többlakásos ház típust az Alacsony intenzív beépítésű házak című tananyag tárgyalja. A két típust nem lehet élesen elválasztani, hiszen például a többszintes sorházak, vagy a teraszházak mindkét kategóriához kapcsolhatók. Amikor többszintes, többlakásos házakról beszélünk, általában városi bérházakra, vagy a korábban társasházakként emlegetett, városi villákra, esetleg apartmanházakra gondolunk. A közös bennük az, hogy mindegyik olyan több lakásegységet magába foglaló komplexum, amelynél az egységek közös közlekedő rendszerből nyílnak.

A gyűjtemény az építész tervező szemszögéből válogatja és elemzi a különböző korszakokból kiemelt nemzetközi és hazai példákat. Az itt található épületek keletkezésük idejében, az adott kulturális-szociális környezetben demonstrációs erővel bírtak, azaz egy adott korszak időtálló teljesítményei, vagy pedig elveikben folytatható tradíciót jelentenek. Reményeink szerint, a választott lakóházak elemzése tanulsággal szolgál, és a felvetett problémákra adott válaszok segítséget adnak a mai tervezési, építészeti döntéseinek meghozatalában.

A gyűjtemény hét alfejezetet tartalmaz. Ezek kronológiai sorrendben tárgyalják a XX. század első, majd második felének, végül pedig a mai kor nemzetközi és hazai példáit. A gyűjtemény fenntartható és energiatakarékos épület bemutatásával zárul.


MUNKACSOPORT
Perényi Tamás, Dankó Zsófia, Niczki Tamás, Szentirmai Boglárka


MUNKATÁRSAK
André Zoltán, Németh Anikó Annamária, Nikházy Tímea, Patrick Mullowney, Szécsi Margó, Török Zoltán, Tóth Viola, Wesselényi-Garay Andor


KÖZREMŰKÖDŐK
Brenyó Péter, Máté Albert


TÁMOGATÓ
Európai Unió (Európai Szolidaritási Alap társfinanszírozásával, Új Széchenyi terv keretében)


WEB
Issuu


 

This site is registered on wpml.org as a development site.