XII Lakófilm

A 2010-es évek elején készített filmsorozat tizenkét rövidfilmből áll, melyek különböző nézőpontokból mutatják be a háztervezés metódusát. A videókban elismert kortárs magyar építészek egy-egy általuk tervezett lakóházról beszélnek, felidézve az alkotás folyamatát – honnan jött a gondolat, hogyan formálódott a terv. A rajzokkal, skiccekkel és az épületet bejáró kamerával kísért videóinterjúk célja, hogy a házak bemutatása mellett a tervezésben, alkotásban nyújtsanak segítséget a hallgatóknak.

A videókban tizenkét, 2000 és 2010 között épült kortárs magyar lakóépület szerepel az ország teljes területéről válogatva. A válogatás során cél volt, hogy előkerüljön minél többféle építészeti felfogás, ami sokszor különböző méretet, szerkezet és anyaghasználatot is jelent. Az így összegyűjtött épületek között főként családi házak és nyaralók szerepelnek, de előfordul nagyobb léptékű társasház is. A lista nem teljes, sok olyan lakóház van még, amit érdemes lenne bemutatni és vannak olyanok is, amik technikai okokból kellett, hogy kimaradjanak. Az összeállítás csak egy szelet, mely azonban jól tükrözi napjaink lakóháztervezésének problémáit és eredményeit.

A filmsorozat tizenkét részét adó alkotók és épületeik:
1. Jancsó Miklós – Családi ház, Hűvösvölgy
2. Karácsony Tamás – Családi ház, Szentendre
3. Kis Péter és Valkai Csaba – Önkormányzati lakóépület, Budapest
4. Bártfai-Szabó Gábor és Bártfai-Szabó Orsolya – Családi Ház, Budakeszi
5. Zsuffa Zsolt – Családi ház, Budapest
6. Keller Ferenc – Családi ház, Pécs
7. Vincze László – Majorság, Köveskál
8. Tomay Tamás – Nyaraló, Káptalanfüred 
9. Bán Ferenc – Nyaraló, Tokaj 
10. Bulcsu Tamás és Fortvingler Éva – Nyaraló, Balatonakarattya 
11. U. Nagy Gábor – Családi ház, Kétvölgy
12. Kalmár László és Zsuffa Zsolt – Családi ház, Budaörs

A videók terjedelme 8-10 perc, melyben sokszor előkerülnek eredeti rajzok és olyan skiccek is, melyeket az építészek a videó alatt készítenek. A tervezőt általában az épületben, az épület előtt vagy saját műtermében látjuk. A kamera a magyarázat közben bejárja a házat és környezetét, szóba kerülnek sokszor érdekes részletek, a megbízóval és az építtetővel való kapcsolat, valamint a kivitelezés nehézségei és örömteli pillanatai is.

A videók egymástól függetlenek, tetszőleges sorrendben nézhetők. A lista bármikor bővíthető – ha az erőforrások engedik, újra és újra kiegészülhet az aktuális évek alkotásaival.
A filmsorozatnak van egy párja, az XXLakófilm [link, az XXLakófilm projekt oldalára], amely hasonló formában, de más megközelítésben foglalkozik a lakóháztervezés alapkérdéseivel: öt témát mutat be, témánként négy-négy videóval, Bitó János Lakóházak tervezése című könyvének öt fejezete alapján.


MUNKACSOPORT
Makrai Sándor, Vesztergom Ádám


KÖZREMŰKÖDŐK
Theisler Katalin, Bánsági Dávid, Csontos Györgyi


TÁMOGATÓ
Európai Unió (Európai Szolidaritási Alap társfinanszírozásával, Új Széchenyi terv keretében – TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0055)


WEB
https://xiilakofilm.epitesz.bme.hu


#tananyag

This site is registered on wpml.org as a development site.