Blog

Replan – Innovatív megoldások városi lakásproblémákra 

A tanszék, a Holcim Hungária Otthon Alapítvány és a Főváros összefogásával létrejött kutatási program keretében fenntartható és azonnal megvalósítható városfejlesztési terveket dolgozott ki közel 50 szakember, közgazdászok, építészek és szociológusok együttműködésével. Hat kritikus – alulhasznosított, leromlott állapotú vagy funkciójában nem megfelelő – fővárosi terület lakhatási gondjaira keresett választ a 10 hónapos REPLAN kutatás. A megoldás kulcsa az összefogás!

Vöröstó pajtarekonstrukció

2021 nyarán a Lakóépülettervezési Tanszék további három tanszékkel (Középülettervezési Tanszék, Építészettörténeti és Műemléki Tanszék, illetve Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék) közösen elkészítette 12 épület rehabilitációs dokumentációját. A meglehetősen rossz állapotban lévő épületek felújításának megtervezéséhez a Teleki László Alapítvány által létrehozott Népi Építészeti Program biztosított támogatást a tulajdonosok számára.

Historikus városi szövet megújítása 

Budapest egyik legnagyobb értéke a nagy területű, összefüggő szövetet alkotó historikus épületállomány. A házak folyamatos átalakuláson mennek keresztül, beépül a tetőterük, hőszigetelik a falakat, cserélik az ablakokat, javítják a lábazatot. A kézikönyv segítséget kíván adni ahhoz, hogy a szükségszerű beavatkozások ellenére ezek az épületek megőrizhessék építészeti értékeiket, a megújulás folyamata ne járjon a védendő karakter gyengülésével.
A könyv a folyamat gazdasági, beruházási hátterét is elemzi, és olyan táblázatos formába összegzi a javaslatokat, melyek nemcsak az építészek, hanem a lakók, közös képviselők számára is világos döntési pozíciót kínál.

Többlakásos házak

Ez a gyűjteményes kötet a családi házakról szóló munka folytatása, a történeti példák mellett az elmúlt mintegy száz év többlakásos házait mutatja be. A kronologikus sorrendben tárgyalt épületek az adott időszak példaértékű házai, melyek elveikben folytatható tradíciót jelentenek. A válogatás nem törekszik a téma reprezentatív bemutatására: olyan épületek is szerepelnek a gyűjteményben, melyek mára erkölcsi és fizikai avuláson mentek keresztül, vagy a miénktől eltérő kulturális, társadalmi, éghajlati körülmények között jöttek létre, ám elemzésük mégis fontos tanulságokkal szolgál egy társasház tervezésénél.

Családi házak

A Családi házak című könyv a BME Lakóépülettervezési Tanszék nagyszabású tananyagfejlesztési projektjének része, hasonlóképpen az alacsony intenzív beépítéseket és a többlakásos házakat bemutató kötetekhez. Ez a gyűjtemény a történeti példák bemutatása mellett az elmúlt bő évszázad családi házait tartalmazza, azokat, melyek a tervezés során tanulságul szolgálhatnak.

Alacsony-intenzív beépítések

Az alacsony, nagy sűrűségű, lakó funkciójú beépítéseket bemutató gyűjtemény egy három elemből álló sorozat része. A Családi házak és a Többlakásos házak című munkákhoz hasonlóan a tárgykör történeti példáit, XX. századi és kortárs megvalósult beépítéseit mutatja be, felhívva a figyelmet arra, hogy az alacsony intenzív beépítési forma a fenntartható fejlődés egyik megkerülhetetlen eleme.

Ökotanterem a Pais Dezső Általános Iskolában

A Lakóépülettervezési Tanszék a DS Smith cég megkeresését követően országos tervpályázatot hirdetett a Pais Dezső Ökoiskola szabadtéri tantermének megtervezésére. A felhívásra 11 hallgatói pályamű érkezett be, melyek közül a győztes meg is épült közösségi kivitelezésben.

Ördögkatlan / Fesztiválépítészet

A tanszék szorosan együttműködött az Ördögkatlan Fesztivál szervezőivel a 2020/2021-es tanévben. Két szemeszteren keresztül a „Lakókörnyezet, építészet” és a „Kortárs pályázatok” tantárgy aktuális témája, az Ördögkatlanhoz kötődő „Fesztivál szabadtér-építészet” volt. A hallgatók és az oktatók a 2021-es nyári rendezvény-helyszínek arculatával, az ideiglenes építészeti és design elemek kialakításával foglalkoztak. Az első féléves ötlettervek, díjnyertes pályaművek alapján készültek el az installációk megvalósításra alkalmas tervei.

RELOAD – Az Alföldi utcai átmeneti szálló újragondolása és bővítése

A XXI. századi európai normák szerint nem fogadhatjuk el, hogy nem tud minden ember elfogadható lakhatási körülmények között élni. A probléma globális, a nagyvárosok, kormányok számtalan eszközzel küzdenek, hogy megoldást találjanak erre. Mindenhol az adott ország társadalmába, kultúrájába ágyazva, specifikus sajátosságokkal jelenik meg. Nem elsősorban építészeti problémával állunk szemben, hiszen nagymértékben a szociális, társadalmi, jogi vagy politikai térben értelmezhető a hajléktalanság jelensége. Azonban az építészetnek, az építészeknek is felelősségük lehet a kérdés kezelésében, a térbeli keretek és a lehetséges megoldások vizsgálatában.

Partnerségben a KEYCO-val

2021-ben a tanszék egy kurzust és ötletpályázatot követően nyári tábort szervezett az előregyártott házak tervezésével és kivitelezésével foglalkozó KEYCO-val partnerségben. Az együttműködést egy kiadvány dokumentálja, mely bemutatja többek között a program részleteit, valamint a táborban született munkák mindegyikét.

This site is registered on wpml.org as a development site.